Zostało mi trochę sera, więc nadał się na piątkowy obiadek, bo mam zwyczaj w ten dzień pościć.
Wzbogaciłam placki odrobiną maku przygotowanego na święta.
Placki makowo-serowe.
- 400g białego sera
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 2 łyżki maku
- tłuszcz do smażenia
Biały ser zmiel, jeśli jest zbyt gesty dodaj śmietankę. Dodaj jaja , cukier, sól , mannę i budyń waniliowy. Odstaw na 15 minut, by kaszka napęczniała.
Smaż niewielkie placuszki z jednej strony. Przed odwróceniem posyp makiem i smaż z drugiej strony. Podaj placki gorące polane miodem lub posypane cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz