Pasztet świąteczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcIxtBnPht0CK8oIHO5bOkWKusyx1j7SSLC5r1MPFpLnItWiuIYnB4lO7bu1ttj-IH48gHlT9xjyiuxiGxEt5DvKZuyRMljIzpDXgiAJyEFoiYe25MsnA4MmHK0HTzEdVMh3pv4Mbq1Gb5/s400/PaszGw2.jpg)
600 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
250 g boczku wędzonego
200 g wątróbek drobiowych
3 jajka
garść suszonych grzybów
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 czerstwa bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól i pieprz czarny,
pieprz ziołowy, chili, imbir, tymianek do smaku
masło sklarowane do wysmarowania formy
tarta bułka
Zamocz grzyby suszone.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9bxppRGwsc9r6fdUL4freD7U_YJdu6apexTD5ZnGAlADrbfhmIR5KLmoD2-2VkoSX8PCSnulM-Xi7IECAAVgIr-qdb6u9R5biRpr9GNY3nhEORLi1Vp55AZXkTNZ4j2_QqSwKv4sJbGK2/s320/PaszGw1.jpg)
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną wody i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj wątróbkę. Grzyby posiekaj drobniutko, a w wodzie z moczenia grzybów zamocz bułkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dopraw przyprawami, dodaj grzyby, żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
Włóż masę do 2/3 wysokości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz