Na święta upiekłam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOWQUa1q3YQ1kgqWrB_eAS-j9hYT-D-ea9f4ficAgISdyZakBwW5uDPiQeOLFmdMC5NPQvpg2gF_4VzdlEv5190uW2-brKEVh8e-HsIHABY2elJ7tjtedxkkoFxwi1llZh3JkycLC9b7A/s400/rolJal6.jpg)
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren jałowca
- 2 łyżki jałowcówki
- sól, pieprz czarny
- masło sklarowane (2 łyżki)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd_aIuWh_OvwBxQ5EfVllhRzZK2DZEdOWDdLEe5GOkgz_znpnaopaVD0VA7GXICbR1uM6RIrFagKyahe7ISisYeJorYyWcBoxhXIpgwoDE2DuBPRWez338OUkb8W2oAwTh6MSmk5K7uiQ/s320/rolJal1.jpg)
Z schabu wycinamy ładne plastry.
Ścinki mięsa posiekaj drobno lub zmiel razem z cebulą, posól je, popieprz, dodaj rozgnieciony jałowiec - wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ-jGy8A2JPF13ahLoJApsK6jXwuqe77sCnVDudjCgS7DkQNA0k8oc04jU6DLsLprmR20LgMh7mcmlBs6pV2FgIlq6ALBvarzQBDgYACUHaJMDavIxo0JgQh9qf3PvC0jgyrzc_inM3ow/s320/rolJal2.jpg)
Oliwę wymieszaj z jałowcówką i rozgniecionym czosnkiem - marynuj w bejcy rozbite tłuczkiem plastry schabu.
Odstaw mięso na kilka godzin.
Po tym czasie formuj roladki napełniając je mielonym farszem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjBqaihJlqCo3Iq2Fh2PQr0gkwaG7HCLXsxdnQFdXXeZDlrYT4fClkznKXR8bZW6g0P4kJk4OrUtlDfQ4II4_i7uGd1tNcADXcouhdEL8Zu8YvGXx54WRx9HmZuiIYAXdxr0AjpY53w8Q/s400/rolJal4.jpg)
Obsmaż roladki na gorącym maśle po czym wstaw je w naczyniu żaroodpornym z pokrywą do gorącego piekarnika, oprósz solą i pieprzem - piecz do miękkości w temp. 180 st. C.
Podawaj roladki z kopytkami i warzywami duszonymi w sosie śmietanowym oprószone jałowcem.
Uwielbiam roladki zwłaszcza ze schabu. Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń