![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVpbPBKmXMvlcPbkHLalqVLEit6QmyGkJYtdJ4DIVHJ8SDoO5usyBxNuSxWvTMKKWREqWtpRERA5XuBm1-AA20PvksJFs2KkosF1rdn4AMDCwOk2HwUw0l3ZUtNgb2KtgpZcYqnf9GDVyB/s280/placSerMak3.jpg)
Zostało mi trochę sera, więc nadał się na piątkowy obiadek, bo mam zwyczaj w ten dzień pościć.
Wzbogaciłam placki odrobiną maku przygotowanego na święta.
Placki makowo-serowe.
- 400g białego sera
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 2 łyżki maku
- tłuszcz do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinaVYcANbAWtaGclZXe4KmoXzfhwTTq1sUCbsYUoklFL37QRF9-Idjpp1TwUboWxPork9lZFMa-rqDBWRBT8eyzbmVZ6LBKhbASoP1-yAkaQPTemt4LXpemxImeAVR58dsqDdHDE6VFE78/s200/placSerMak1.jpg)
Biały ser zmiel, jeśli jest zbyt gesty dodaj śmietankę. Dodaj jaja , cukier, sól , mannę i budyń waniliowy. Odstaw na 15 minut, by kaszka napęczniała.
Smaż niewielkie placuszki z jednej strony. Przed odwróceniem posyp makiem i smaż z drugiej strony. Podaj placki gorące polane miodem lub posypane cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz