Bardzo lubię połączenie maku i bitej śmietany. Jeśli dołożyć do tego ciasteczka korzenne i wiśnie z nalewki - poezja smaku! Masę makową przygotowałam sama. Zmielony mak ugotowałam na mleku z dodatkiem miodu i cukru z wanilią.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtxgfHfwcFmISBloPpRGSIK7qtlkmPQNpmWMIttr-_IOVPSXstHkFS89iND2R022KSRFb5t4b3q5sKyteRJYfUuyqd7kZ9HGoUtOu8XR8k9ZWqw7kNsnXzpI0OG-fA_gJz1zJ5d0WzT5I/s400/deserMak1.jpg)
Świąteczny deser makowy
- ok. 500 ml bitej śmietany
- ok. 500 ml masy makowej
- 4 ciasteczka korzenne (kruche)
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- wiśnie z nalewki
- kakao rozpuszczalne do posypania
W salaterkach układaj warstwami masę makową posypaną orzechami, pokruszone ciastka korzenna, bitą śmietanę i wiśnie odsączone z nalewki aż do wyczerpania składników.
Ja ułożyłam po dwie warstwy z każdego składnika. Górę posyp kakao rozpuszczalny. Prawda jakie to proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz