Skusiłam się na zakup karpi... w sumie ta czy inna ryba, kończy na talerzu. Każdej mi żal, ale taki ich los. Sprawiłam je przed zamrożeniem. Część wypróbowałam, bo po głowie chodził mi przepis z orzechową pianką.
Karp z orzechową pianką.
- 4 dzwonka karpia
- 2 białka
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynków
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
- 4 łyżki soku z cytryny
- masło sklarowane
- kapusta kiszona z jałowcem
- listki rukoli do dekoracji
Kawałki karpia skrop 3 łyżkami soku z cytryny i natrzyj startą cebulą.
Odstaw na co najmniej kilka godzin w chłodne miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimhPrCOht7qAT8GtKX3vM6lLmYaYg90fAnagXTDJNOE6Zu-4rlBEf8cCVAAGv394F4tu8imp6mPqaD-UhUgMIZ5h5U2n_fnyzHvXOj53wMjXsBUd6DAi5nH3dSoYz4_cJ6BQ5KlJUJvJAV/s400/KarpOrzPian.jpg)
Z białek ubij pianę, delikatnie wymieszaj ją z mąką , orzechami . Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, posiekane drobno rodzynki,dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Dzwonka karpia osusz, posyp solą, pieprzem cytrynowym i ułóż na wysmarowanej masłem blaszce. W środek każdego dzwonka włóż piankę orzechową, posyp rybę startymi orzechami i zapiecz około 20 min. w temp.180 stopni C do chwili, aż orzechy ładnie się zarumienią.
Podaj rybę z surówką z kiszonej kapusty z jałowcem ozdobioną rukolą.
Och, ten przepis jest znakomity! I ślicznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń