Do takich klusek najlepiej smakuje drób. Tym razem nadziałam udźce indycze farszem paprykowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkkh3dSu2_N0AFpmp7w2p5f1ffEn3IjWqT0hZzGZWft995-HnAw4Kj9pjgqfj9fc5RmAtwyeu52YQoFrLRsqLhCLzo17Psn3qgQ-LB8olgxh3Cz9bWTGIOkl0eC7AYvIoH6I9iydJUCMQ/s400/rolIndPapr4.jpg)
Udziec indyczy faszerowany papryką.
- 2 średnie udźce indycze ze skórą
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili
- masło sklarowane do smażenia
- sól i biały pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQHupd_ahSWe4atDchlBSJbk57Puora31njDWWqeiUzPKJMNG7cmxkoPxLXFsxs7ASWBFzOJWu56IjUccjEs5VM_nc4cF4vUedPqdLjcmFVcyugRQzF-r1EY7_lOFtDkmtHLc9nuhUJfw/s320/rolIndPapr2.jpg)
Z udźców wytnij kości (wykorzystaj je do rosołu). Zetnij nierówności z każdego płata mięsa.
Skrawki posiekaj drobno razem z cebulą, dodaj paprykę i chili - wymieszaj.
Każdy płat mięsa ułóż skórą na dół,posyp solą i pieprzem, na środku ułóż masę ze skrawków .
Obierz paprykę, pokrój ją w paski i ułóż na płatach mięsa. Złóż mięso w roladę skórą na zewnątrz, zwiąż lub zepnij szpilkami.Obsmaż udźce na maśle ze wszystkich stron.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLzFoLXPcO2gb5Kkir6ikVjyFaLE4CbQmomZ1XTKBhXRMgfjpeS6v3VRnqM87kGIWnApEz6xUMhtv40XVmnwbwyrHxj8_rm2vLfc70Y8SqNqDy-xjES1f3AGSqpeUXUdrDGEc43xD9TNw/s400/rolIndPapr3.jpg)
Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem do miękkości w temp. 180 st.C.
Pod koniec zdejmij pokrywę, by mięso się zarumieniło.
Podawaj udźce pokrojone w plastry udekorowane pomidorkami i listkami pietruszki.
Wspaniały,pyszny !!! Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń