Wiem, że to trochę po czasie, ale przyda się może za rok?
Sok jest wspaniały, teraz w mroźne dni możemy przywołać nim smak jesieni.
Sok z winogron.
- 3 kg winogron
- około 1 szklanki cukru trzcinowego złotego
- woda źródlana
Winogrona umyj, obierz i wsyp do garnka. Zalej taką ilością źródlanej wody, by ledwo przykryła owoce.
Dodaj szklankę cukru po czym doprowadź wszystko do zagotowania.
Gdy pojawi się piana zdejmij ją. Zostaw owoce do ostudzenia.
Odlej sok z owoców, odciśnij je dokładnie.
Jeśli sok jest zbyt kwaśny możesz go dosłodzić.
Jeśli masz zamiar przechować sok dłużej najlepiej go pasteryzować w słoiczkach.
Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, które mają owoce? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Widzę, że Pani gotuje winogrona w metalowym garnku, a witamina C ginie natychmiast w kontakcie z metalem. Ten sok to będzie tylko dla oka i smaku, ale bez wartości niestety. :-(
OdpowiedzUsuńSok nie gotuję, tylko doprowadzam do zagotowania (proszę przeczytać uważnie) po czym po krótkiej chwili zdejmuje szumowiny i zlewam do sloików . Po wlaniu gorącego soku pasteryzuje krótko.
UsuńNiestety surowego soku , który niewątpliwie jest najzdrowszy nie da się przechować na zimę.
A garnek jest nierdzewny, najgorsze są aluminiowe, które reagują z kwasem z winogron.
Pozdrawiam!
Dlaczego nie da się przechować surowego soku przez zimę?Przecież jak go wytłoczę w wyciskarce dodam odpowiednią ilość cukru i zapasteryzuję w słoikach to doskonale się przechowa.Doprowadzając do zagotowania powodujemy, że wysoka temperatura zabija w nich wszystko co jest takie cenne.Pozostaje tylko smak i absolutnie nic więcej.
UsuńPo pasteryzacji czyli zagotowania soku w słoikach w wysokiej temperaturze sok już nie jest surowy, a łatwiej wyciska się sok z zagotowanych winogron, bo pięknie go puszcza.
UsuńMoże nie ma witaminy C, ale i tak jest wartościowy w inne składniki.
Całkiem surowy jest tylko gdy od razu to wypijemy.
To tylko moje zdanie.
Pozdrawiam serdecznie.