Nie zawsze jednak jest to ładna kulka, którą można upiec w całości.
Gdy kupimy taką niezbyt foremną lepiej ją zmielić i zrobić coś na kształt pieczeni rzymskiej.
Ja tak właśnie zrobiłam, dodałam jałowiec i suszone borowiki - upiekłam pyszne mięsko, które można podać zarówno na gorąco jak i na zimno do pieczywa.
Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami
- ok 1 kg wieprzowiny - szynki
- pół szklanki suszonych borowików
- 250 g wędzonego boczku
- 2 jaja
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 rozgniecionych ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do formy
- bułka tarta do wysypania formy
Zamocz grzyby w małej ilości wody na pół godziny, posiekaj drobno.
Z boczku wędzonego odkrój paseczki do dekoracji (do ułożenia choinki).
Resztę boczku zmiel razem z surową szynką, obraną cebulą i czosnkiem.
Do masy mięsnej dodaj jaja,pietruszkę, tymianek, grzyby - wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem po czym przełóż mięso do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki.
Ułóż na górze choinkę z boczku - upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku (około godziny w temp 170 st.C w zależności od kształtu foremki, czyli grubości masy mięsnej).
Świetny pomysł. Pychaaa!!!
OdpowiedzUsuń