Mój śledź a'la Matjas podałam z ziemniakami wzbogaconymi porami duszonymi na maśle z dodatkiem wina. Było pysznie! Możecie to danie wypróbować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfSqw8_7ob8Uf60RT5lSiKIqIBg5PieiXd-c_xF6bjXh2ogElSjLgIfenzpxGDlC6nw3aSdGD2XLlIAdpxcxTjm53ZVnhdiczjBx960_yW-eRnfYW7JbAX-s2vj6CmE-v7I0vaRhZ5B37H/s1600/SledzPor5.jpg)
Zdrowy śledzik obiadowy.
- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe w oleju a'la Matjas 460 g
- 8 średnich ziemniaków
- 2 pory (biała część)
- 150 ml białego wytrawnego wina (lub wody)
- 2 łyżki masła
- 200 ml wiejskiej kwaśnej śmietany (lub jogurtu w wersji light)
- pomidorki koktajlowe (około 250 g)
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały do smaku
- pieprz czarny do posypania
- szczypior do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjtK8kgUHcBeBhrvlXNXIrxRT5RNOHSqEg6wSM21XaKA-9yjyF8SvIbBJMCC7KUsJnNxBfi1s1HrHudllfMOyjUkpJymqMzchDaU6LB4nIPmgGGJCq-NsjuDJiZE4ip7jAl8p2ViPekJyR/s1600/SledzPor1.jpg)
Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjOpQzLbAMDJkwKUSI3SBp1FBlmlzbFqz1bjcereWJ06Rda0MYXkkI5j97gZyZWKaZNEn4EaCbLY3Dh6sQ_MIOFsDcZK0q384n3H6dSNY_y5pxrkFOiTjHAjtRTBbPVlV5FBAHvclEQHQW/s1600/SledzPor2.jpg)
Przesmaż pory na maśle(1 łyżce masła) przez chwile po czym podlej je winem lub wodą.
Oprósz je pieprzem białym i odrobiną soli, dodaj łyżeczkę miodu.
Duś pory na małym ogniu do chwili aż będą miękkie a sos się zredukuje.
Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę, przeciśnij ziemniaki praskę.
Dodaj 1 łyżkę masła, gałkę muszkatołową i pieprz biały do smaku.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą jeśli trzeba.
Na talerzach ułóż rozgniecione ziemniaku, na nich ułóż duszone na maśle pory,
a następnie paseczki śledzia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX3-92_jyCkbaCxA1k2vHQxUmpHsOlgDU1YLmiS15y2dUOYkEP5O7ESU3pA2D-3Zufp2j2-4v5xydPP70XLWO4BH4H0YOaqQZ5avgARVZdY8xK87DWiIRCk7oRKvXaKeh80t9aHQZIzO1p/s1600/SledzPor4.jpg)
oraz pomidorki koktajlowe.
Udekoruj porcje szczypiorem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Jestem przekonana, że to jest pyszne. Te śledziowe przepisy tak mnie zachęciły, że wykosztowałam się na matiasy (u nas są drogie). A moja przebrzydła hurma i czereda zażyczyła sobie pod pierzynką! (dobrze, że schowałam trochę, by zrobić ten szałot, bo bardzo mnie zaintrygował :-)
OdpowiedzUsuń