![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXP8j-T0mV-SZGjUm4YOJe5KYCL2n49ZBS_1UpQ71WLvNe1ccyIznGDWaHI9dFcJPU3iqzeM5GrjgF_6xBE1G61_0Vfd1AsF6YKGPuHuX7u5D3XoLXxgVIGJJpRxe7C36rwrb4P9IHxMRb/s1600/SlDyn.jpg)
Śledź w korzennej dyni
(4 porcje)
- 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
- 1 łyżka masła
- 4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
- 500 g miąższu dyni
- 1 niewielka cebula
- 100 ml mleczka kokosowego
- kilka gwiazdek anyżu gwiaździstego
- kilka listków kafiru
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- sok z limonki (lub cytryny)
- sól, pieprz do smaku
- pieprz kolorowy do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgje-_vgz_wX-STCNrEsBBIT2GwA1PyZ7JI4xfmC2T6ejbov3Eyq7l-oas0Ck8MQMsaQzNnfSVCtxnQj7tmz7Q8wEjlzErHmRetWPIqHLW2qnodz8I53RscwfrOiVBRmcWN5j40nyKTsBda/s1600/SlDyn1.jpg)
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu.
Podlej niewielka ilością wody i duś dynię do miękkości.Pod koniec dodaj mleko kokosowe.
Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmij liście kafiru i gwiazdki anyżowe.
Zmiksuj dynię na gładką masę, dodaj sok z limonki do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Odłóż 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przełóż do miseczki. Obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do korzennego musu dyniowego.Wymieszaj sałatkę, dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLWlQ7QZPVlGJzaXST-E5LWGy8gjk-HBwb8cvSruze6WFaTiNh7jLBMqJBUJVnGZnz5BKb-dJbw-k1x6Fb1x7nhwX45gVizD0be5jQPHzuw8MIlXvdgAZuOWwNkCnS0aw0V1I_f3IO6Aw5/s1600/SlDyn2.jpg)
Sałatkę nakładaj do małych miseczek. Filety śledziowe odsącz z oleju.
Pokrój w kilkucentymetrowe paski.
Ułóż na talerzach pasek musu dyniowego, na nim ułóż kawałki śledzia a obok miseczkę z sałatką ziemniaczaną.
Danie można podać na ciepło, wtedy pokrojone ziemniaki włóż do gorącego musu dyniowego i podgrzej razem.
Przed podaniem oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń