szkoda bowiem, by leżały zapomniane w katalogu. Są w nich zdrowe składniki z dużą ilością aromatycznych ziół. Są smaczne choć bez cukru i soli.
Jeśli trudno Ci całkiem zrezygnować z soli użyj jej maleńką szczyptę, cukier zaś zastąp cukrem brzozowym lub miodem.
Zaczynam od soczewicy, bo to świetne danie na taką pogodę jak dziś.
Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- pęczek bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- szczypta chili i pieprz biały do smaku
- 1 niewielka czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zmielonych migdałów
Czerwoną soczewicę ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pieprzu ziołowego.
Pomidory przekrój na pół po czym wyjmij środki za pomocą łyżeczki. Posiekaj środki drobno.
Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę. Posiekaj część liści bazylii pozostawiając czubki do dekoracji. Do ostudzonej soczewicy (bez wody) dodaj oliwę, posiekaną cebulę i środki pomidorów oraz przyprawy – wymieszaj dokładnie po czym napełnij miseczki zrobione z pomidorów. Ułóż je na talerzach, posyp migdałami i udekoruj listkami bazylii.
świetnie podane danie:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńBoże, jestem coraz grubsza (bo zimno!) i wiem, że powinnam mniej żreć, ale to udałoby sie dopiero wtedy, gdyby ktoś mi podawał takie lekkie frykasy...
OdpowiedzUsuńZimą chyba wszyscy mamy skłonność do tycia. Wiosna schudniemy na zieleninie :) Byle do wiosny!
OdpowiedzUsuń