31 stycznia 2014

Pikantny śledź w papryczce.

Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami śledziowymi. Wszak jest karnawał, a taki śledzik na imprezie  na pewno będzie mile widziany przez gości.
A więc dziś kolejne przepisy śledziowe.



Pikantny śledź w papryczce.


(2 porcje)
3  filety śledziowe  solone a'la Matjas firmy Lisner
1 niewielkie  jabłko
2 niewielkie czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchup'u pikantnego
1 czerwona cebula
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek świeżej bazylii

Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je na godzinę.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je , po czym skrop sokiem z cytryny.


Z papryk czerwonych wykrój 4  cząstki by stanowiły miseczki. Pozostałe oczyść z gniazd nasiennych
- pokrój je w drobną kostkę.Wsyp do miski, dodaj przecier pomidorowy i ketchup.
Umyj i obierz jabłko,pokrój je również w kosteczkę  - dodaj do miski - wymieszaj
Obierz cebulę czerwoną. Połowę pokrój w piórka i odstaw do dekoracji.



Resztę cebuli  pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki.
Na końcu dodaj posiekana drobno ostrą papryczkę (bez nasion), posiekane listki bazylii
i dwa pokrojone w kostkę filety. Trzeci filet pokrój w paseczki i pozostaw do dekoracji.
Wymieszaj sałatkę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.





Napełnij nią cząstki papryczek. Udekoruj paseczkami śledzia i piórkami cebuli.
 Odstaw na godzinkę w chłodne miejsce.
Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.








3 komentarze:

  1. Pięknie to zaaranżowałaś :-) Wieczorem robię szałot, mam nadzieję, ze uda mi się zrobić zdjęcie, zanim zeżrą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Cieszę się że zdecydowałaś się wypróbować szałot - ciekawa jestem Twojej opinii. Wrzucisz na bloga?

      Usuń