Zapisuję więc do nowej kategorii "Ze starych zapisków".
Wprowadziłam drobne modyfikacje, ale sądzę że wyszły one na korzyść wypieku.
Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyń waniliowy wymieszany w śmietanie.
Sernik doskonały
- 1 kg dobrego, zmielonego twarogu
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag miękkiego masła
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- 1 laska wanilii
- 5 dag rodzynków
- szczypta soli
- starta skórka z wyszorowanej pomarańczy lub cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane do wysmarowania formy
- bułka tarta lub grysik do wysypania formy
Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj miękkie masło nie przerywając ucierania.
Budyń wymieszaj ze śmietaną i ziarenkami wydobytymi z laski wanilii.
Do masy dodaj jajecznej dodaj ser, budyń, startą skórkę z wyszorowanej pomarańczy lub cytryny.
Dodaj rodzynki, proszek do pieczenia i wymieszaj masę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
Delikatnie wymieszaj piane z masą serową.
Ułóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułka lub grysikiem formy.
Upiecz ciasto w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor.Przed wyjęciem sprawdź testem suchego patyczka
Czas pieczenia w zależności od kształtu, a co za tym idzie grubości masy około 45 minut.
Studź ciasto w uchylonym piekarniku (po wyłączeniu) do chwili aż będzie letni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz