Mój śledź a'la Matjas podałam z ziemniakami wzbogaconymi porami duszonymi na maśle z dodatkiem wina. Było pysznie! Możecie to danie wypróbować.
Zdrowy śledzik obiadowy.
- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe w oleju a'la Matjas 460 g
- 8 średnich ziemniaków
- 2 pory (biała część)
- 150 ml białego wytrawnego wina (lub wody)
- 2 łyżki masła
- 200 ml wiejskiej kwaśnej śmietany (lub jogurtu w wersji light)
- pomidorki koktajlowe (około 250 g)
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały do smaku
- pieprz czarny do posypania
- szczypior do dekoracji
Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie.
Obierz i umyj pory, pokrój je w krótką zapałkę.
Przesmaż pory na maśle(1 łyżce masła) przez chwile po czym podlej je winem lub wodą.
Oprósz je pieprzem białym i odrobiną soli, dodaj łyżeczkę miodu.
Duś pory na małym ogniu do chwili aż będą miękkie a sos się zredukuje.
Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę, przeciśnij ziemniaki praskę.
Dodaj 1 łyżkę masła, gałkę muszkatołową i pieprz biały do smaku.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą jeśli trzeba.
Na talerzach ułóż rozgniecione ziemniaku, na nich ułóż duszone na maśle pory,
a następnie paseczki śledzia.
Na każdym talerzu umieść porcję gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu (typu bałkańskiego)
oraz pomidorki koktajlowe.
Udekoruj porcje szczypiorem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Jestem przekonana, że to jest pyszne. Te śledziowe przepisy tak mnie zachęciły, że wykosztowałam się na matiasy (u nas są drogie). A moja przebrzydła hurma i czereda zażyczyła sobie pod pierzynką! (dobrze, że schowałam trochę, by zrobić ten szałot, bo bardzo mnie zaintrygował :-)
OdpowiedzUsuń