I tak powstało danie ciekawe w smaku
Ceviche śledziowe w awokado
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPOEnbOW2CF366QbKQAb4VE6oFIij96mK3UIuXwcMB-DPintit4SZwGUi6wp7_m0Mtc_7Yid95TCWf0CqrRsR3fmfz8jxW1zRSIqjA5rHRcCO4tPSmblW0Qx6DoNSAl3-_COkvrluEPVN3/s1600/SlPikPasta.jpg)
(2 porcje)
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 filety śledziowe solone a'la Matjas firmy Lisner
- 2 limonki (lub 1 cytryna)
- 1 papryczka pepperoni
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
- szczypta chilli w proszku
- sól,biały pieprz
- pęczek rukoli
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdJ9UjB2cRoj2L6WQ-QLPYrZ6c54cEQVmNAjZ6Oxm3Jg-lGMNl85L0mi2j_LSmOOugLjYZmUIzGQmVKt3Aq06mDOYxpa-B1Ws4XLhTOQgKdq3wR06RgqLv21vP8HskeOEXwIHHKWanxMN3/s1600/SlPikPasta1.jpg)
Wyjmij śledzie z wody, osusz je. Z jednego filetu wytnij kilka paseczków do dekoracji.
Resztę pokrój w kosteczkę.
Wyszoruj limonki i osusz dokładnie. Skórkę zetrzyj za pomocą tarki.
Wyciśnij sok z limonek do miseczki, dodaj szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, szczyptę chilli,
starty imbir, posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki startej skórki z limonki.Wymieszaj wszystko. Dodaj do sosu posiekane filety śledziowe oraz paseczki.
Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKzcwBT6Js0q0qx8TV3exdch1plOCrQYrjTcg4XUuO2_kmfy13GbH_6FmS1aBL9NnOiGiQzsA6jXpRJ3pOl9J522xUKiyqFqI9CjQjCQraVglFdRSsl0q3fIi5t9zKJMJqNT9D1k8vSiPt/s1600/SlPikPast2.jpg)
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wyjmij łyżeczką delikatnie miąższ z awokado i rozgnieć go widelcem.
Łupiny zostaw do napełnienia.
Wyjmij miseczkę ze śledziami, odłóż paseczki do dekoracji. Do reszty dodaj awokado - wymieszaj.
Łupiny awokado napełnij ceviche z miąższem awokado. Ułóż na górze każdej porcji paseczki
śledzia i pepperoni.
Oprósz przekąski startą skórką z cytryny i posiekanymi orzechami.
Udekoruj rukolą i połówkami orzechów.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń