Carpaccio śledziowe
- 4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas firmy Lisner
- 1 niewielki dojrzały melon (lub pół większego)
- 2 limonki
- 5 dag sera pleśniowego typu Rokpol
- pieprz cytrynowy do posypania
- sałata ( mizuna, roszponka, strzępiasta lub inna) do dekoracji
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy pod skosem na cieniutkie plasterki.
Obierz melona, pokrój go w paski zbliżone szerokością do śledzi
następnie w podobny sposób jak filety na plasterki. Limonki umyj, przekrój na połówki.
Z środkowych części wykrój plasterki - 8 szt.
Pozostałe cząstki wyciśnij by uzyskać sok. Skrop nim filety śledziowe i plastry melona.
odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
Układaj na talerzach lub jednym wspólnym naprzemiennie plasterki śledzia i melona.
Posyp carpaccio pieprzem cytrynowym.
Brzegi talerza obłóż sałatą, posyp ją skruszonym serem pleśniowym.
Udekoruj półplasterkami cytryny.
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń