To torcik urodzinowy dla MG.
Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z programu Łakocie Bożeny Sikoń.
Składa się z mielonych orzechów, cukru pudru i jaj.
Zainteresował mnie, bo to przepis bez mąki. Jedynie zastąpiłam
skórkę cytrynową startą skórką z pomarańczy.
Krem zrobiłam po swojemu - mój ulubiony na bazie budyniu czekoladowego.
Przepis na biszkopt podaję w oryginale. Taki tort najlepiej smakuje mi właśnie zimą.
Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.
Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
250 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańczy
5 jajek
Dodatki: przecier z czarnej porzeczki
sok z pomarańczy
Krem budyniowy czekoladowo-kawowy:
1 budyń czekoladowy
500 ml mleka
3 łyżki cukru
100 ml esencji kawowej
200 g masła osełkowego
orzechy uprażone i zmielone do posypania brzegów
5 dag czekoladowych kawusi
10 dag startej mlecznej czekolady
Orzechy włoskie zmiel, połącz z cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy. Odstaw na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 170 stopni około 40 min.
Po wykonaniu i ostudzeniu biszkoptu wg przepisu p. Bożeny przygotuj krem.
Ugotuj budyń czekoladowy na mleku z 3 łyżkami cukru. Mieszaj do ostudzenia , by nie powstał kożuch.
Masło utrzyj na biało. Dodawaj partiami budyń i esencję kawową partiami nie przerywając miksowania.
Jedną trzecią część kremu wymieszaj z większą częścią startej czekolady, resztę pozostaw do posypania.
Ostudzony biszkopt orzechowy przekrój na dwie części. Skrop sokiem z pomarańczy.
Posmaruj blat przecierem z czarnej porzeczki po czym posmaruj go kremem z czekoladą. Złóż blaty razem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
Brzegi posyp orzechami. Udekoruj gorę kremem, startą czekoladą i kawusiami.
pyszny torcik:D
OdpowiedzUsuńSzukałam dobrej masy do tortu i właśnie znalazłam coś co mi odpowiada!!! Dziękuję bardzo. Z pewnością niebawem wykorzystam. Torcik wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się przyda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń