Użyłam do wypieku słoika domowego musu brzoskwiniowego. Możecie użyć również musu jabłkowego lub innego.
Babeczki czekoladowe kapelusze
- 250 g mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 150 g cukru
- 300 ml musu brzoskwiniowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- krem:
- 1 budyń czekoladowy
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 200 ml musu brzoskwiniowego
- 5 dag startej mlecznej czekolady
- polewa czekoladowa
Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, musem brzoskwiniowym i olejem - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Foremki w kształcie piłek wysmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Po lekkim przestudzeniu wyjmij babeczki na talerz.
Przygotuj krem.
Ugotuj budyń czekoladowy na mleku z 3 łyżkami cukru. Mieszaj do ostudzenia , by nie powstał kożuch.
Masło utrzyj do białości. Dodawaj partiami budyń partiami nie przerywając miksowania.
Dodaj do kremu połowę startej czekolady.
Resztę startej czekolady wymieszaj z musem brzoskwiniowym.
Przekrój wystudzone babeczki poziomo.
Za pomocą szprycy na dolnej części każdej babeczki zrób z kremu kółko (po brzegu), środek kółka wypełnij musem brzoskwiniowo-czekoladowym.
Polej każdą babeczkę polewą czekoladową.
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń