Strony

31 stycznia 2014

Śledź w korzennej dyni

To aromatyczne danie można podać na ciepło i zimno. Smaczne w obydwu przypadkach.



Śledź w korzennej dyni


(4 porcje)

  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 1 łyżka masła
  • 4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 niewielka cebula
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • kilka gwiazdek anyżu gwiaździstego
  • kilka listków kafiru
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • sól,  pieprz do smaku
  • pieprz kolorowy do posypania 


Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu.
Podlej niewielka ilością wody i duś dynię do miękkości.Pod koniec dodaj mleko kokosowe.
Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmij liście kafiru i gwiazdki anyżowe.
Zmiksuj dynię na gładką masę, dodaj sok z limonki do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Odłóż 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przełóż do miseczki. Obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do korzennego musu dyniowego.Wymieszaj sałatkę, dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę   nakładaj do małych miseczek. Filety śledziowe odsącz z oleju.
Pokrój  w kilkucentymetrowe paski.
Ułóż na talerzach pasek musu dyniowego, na nim ułóż kawałki śledzia a obok miseczkę z sałatką ziemniaczaną.
Danie można podać na ciepło, wtedy pokrojone  ziemniaki włóż do gorącego musu dyniowego i podgrzej razem.
Przed podaniem oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.





1 komentarz: