Śledź w korzennej dyni
(4 porcje)
- 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
- 1 łyżka masła
- 4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
- 500 g miąższu dyni
- 1 niewielka cebula
- 100 ml mleczka kokosowego
- kilka gwiazdek anyżu gwiaździstego
- kilka listków kafiru
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- sok z limonki (lub cytryny)
- sól, pieprz do smaku
- pieprz kolorowy do posypania
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu.
Podlej niewielka ilością wody i duś dynię do miękkości.Pod koniec dodaj mleko kokosowe.
Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmij liście kafiru i gwiazdki anyżowe.
Zmiksuj dynię na gładką masę, dodaj sok z limonki do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Odłóż 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przełóż do miseczki. Obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do korzennego musu dyniowego.Wymieszaj sałatkę, dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę nakładaj do małych miseczek. Filety śledziowe odsącz z oleju.
Pokrój w kilkucentymetrowe paski.
Ułóż na talerzach pasek musu dyniowego, na nim ułóż kawałki śledzia a obok miseczkę z sałatką ziemniaczaną.
Danie można podać na ciepło, wtedy pokrojone ziemniaki włóż do gorącego musu dyniowego i podgrzej razem.
Przed podaniem oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń