A więc dziś kolejne przepisy śledziowe.
(2 porcje)
3 filety śledziowe solone a'la Matjas firmy Lisner
1 niewielkie jabłko
2 niewielkie czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchup'u pikantnego
1 czerwona cebula
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek świeżej bazylii
Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je na godzinę.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je , po czym skrop sokiem z cytryny.
Z papryk czerwonych wykrój 4 cząstki by stanowiły miseczki. Pozostałe oczyść z gniazd nasiennych
- pokrój je w drobną kostkę.Wsyp do miski, dodaj przecier pomidorowy i ketchup.
Umyj i obierz jabłko,pokrój je również w kosteczkę - dodaj do miski - wymieszaj
Obierz cebulę czerwoną. Połowę pokrój w piórka i odstaw do dekoracji.
Resztę cebuli pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki.
Na końcu dodaj posiekana drobno ostrą papryczkę (bez nasion), posiekane listki bazylii
i dwa pokrojone w kostkę filety. Trzeci filet pokrój w paseczki i pozostaw do dekoracji.
Wymieszaj sałatkę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Napełnij nią cząstki papryczek. Udekoruj paseczkami śledzia i piórkami cebuli.
Odstaw na godzinkę w chłodne miejsce.
Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.
pysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńPięknie to zaaranżowałaś :-) Wieczorem robię szałot, mam nadzieję, ze uda mi się zrobić zdjęcie, zanim zeżrą!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCieszę się że zdecydowałaś się wypróbować szałot - ciekawa jestem Twojej opinii. Wrzucisz na bloga?