![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgK2f2Z_O6YMzpbkI-g2hIJNtYiL8J3IBJMeD3OVO1JK5OqUvuNPrwCE0Xs4fdfL-L9te_Aq077XAZPC8j4TNXPjSysjPwPCcNBD2hDtJfL2-BZOBtIojBQwz6WOUnP7f6veSLOWwxgn6LO/s640/PiegLesny.jpg)
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 szklanka maku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g stopionego masła
- 1 słoik dżemu z owoców leśnych
- 2 galaretki owoce leśne
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml kremówki 36%
- 1 mały serek mascarpone (250 g)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiy1ajIe-yMFLZ6Y1czCmVrhK76BNtt9oI0S_yYvnH0Mcqedz_IFAY6vSf9i1M8g1FrZWRTzkf437oQUJR7Ybie8m1aL1fQtZbhTBwWQv4ROhOyYWFKiSv7YWyuEFHymQVikULUxHbbWUOB/s200/PiegLesny2.jpg)
Do rondelka przełóż dżem z owoców leśnych (najlepiej domowy), dodaj pół galaretki z owoców leśnych.
Podgrzewaj dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Pozostałe (1 i 1/2) galaretki przygotuj w pół litrze wody. Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylej ją
na talerz i odstaw do ostudzenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGKADwz6VQ6n1uQlOjQOUgKyRYOpqyZUKLdzvO509XE-PlHp5CbjBcLtnfJEoUoadLD5IjyHpWYlH_T22e3CVtOfDhr3ZSulKGHNTYrz5hRY9mGRiLnhsWh1hTcE-H2hcLcD9OE8KAChFi/s200/PiegLesny1.jpg)
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj połową suchych składników, maślankę i stopione, schłodzone masło.
Wymieszaj. Dodaj pozostałą ilość suchych składników i mak, wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej prostokątnej foremki.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 45 min .
Ciasto powinno być lekko rumiane, a patyczek po próbie suchy. Ostudź ciasto. Przekrój je na 3 blaty. Dolny przesmaruj schłodzonym dżemem z owoców leśnych, przykryj środkowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_pcCLBBKdMkDiuDG6035EmoCQEpsF_tJAno5LUxZfQzNe0OZqT5xJgwpj2JvQbbp9OIL11avytVgAGTaVLi5B_44S6ZXTJAzTFnUS0EyRY32LYHhUf_W7Yk8xeI1ftMVKIlvgS2rxwGr3/s200/PiegLesny5.jpg)
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową - wymieszaj.
Do masy dodaj pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbeO8Na0mnLOkGl6Hesu3ZYGKOS5ZHaokit2r7CL2v9nrzVARDRHCizE1vZLEHgTEkGOUY6fs6VJXoMj2O0f5u3svhuUhaZEsnXBb_KdBkc4jFB43Clpg2gBmNPnSdG24yWm28Qi5yK82D/s200/PiegLesny6.jpg)
Przełóż ciasto masą .Nakryj ostatnim blatem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKS35gaDJ_4Jx8FPN3vfwKHmGUJOYB8jBgC091fXf7sh4Ni55YW9U-VRlvT3KzoctsW2BeWBS3GurfX7YKzDTPZYxVOUb8CSKpQ4UrkwHg59egU1W2MGHHAlljiUdVVhjvwoAyn1Bnn3gV/s200/PiegLesny7.jpg)
Górę ciasta posmaruj stopioną polewą czekoladową i posyp płatkami migdałowymi.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvAwhrXAHOFTraeAW9fc0CYE4Atkv5tRwNxQ5oFHprIjt_dILrf208GUTPtbLfkLfABKaF3gAAWBWOqF-X77zCPZf4Vd7PEmyspMOaDWyardEAN7fH2797VdjiOtUwZwzxocjFG19Afxkh/s400/PiegLesny8.jpg)
Super ciasto, wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńMoim Gościom bardzo smakowało ;)
UsuńŁał, wygląda naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń