Piegusek przekładany leśnymi owocami.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 szklanka maku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g stopionego masła
- 1 słoik dżemu z owoców leśnych
- 2 galaretki owoce leśne
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml kremówki 36%
- 1 mały serek mascarpone (250 g)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji
Do rondelka przełóż dżem z owoców leśnych (najlepiej domowy), dodaj pół galaretki z owoców leśnych.
Podgrzewaj dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Pozostałe (1 i 1/2) galaretki przygotuj w pół litrze wody. Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylej ją
na talerz i odstaw do ostudzenia.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj połową suchych składników, maślankę i stopione, schłodzone masło.
Wymieszaj. Dodaj pozostałą ilość suchych składników i mak, wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej prostokątnej foremki.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 45 min .
Ciasto powinno być lekko rumiane, a patyczek po próbie suchy. Ostudź ciasto. Przekrój je na 3 blaty. Dolny przesmaruj schłodzonym dżemem z owoców leśnych, przykryj środkowym.
Przygotuj masę śmietanową.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową - wymieszaj.
Do masy dodaj pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - wymieszaj.
Przełóż ciasto masą .Nakryj ostatnim blatem.
Górę ciasta posmaruj stopioną polewą czekoladową i posyp płatkami migdałowymi.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Super ciasto, wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńMoim Gościom bardzo smakowało ;)
UsuńŁał, wygląda naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń