Ryżnik? Zapytacie co to takiego. Jeśli krupnik to zupa z krupami czyli kaszą, to zupa z ryżem powinna nazywać się ryżnik. Czy tak? Właśnie tak ją nazwałam.
To zupa wykonana w poszukiwaniu wyjątkowego dania jednogarnkowego.
Zupa bardzo bogata w smaki i aromaty - połączenie warzyw, ryżu, grzybów z zdrowym naturalnym ryżem, z pikantną nutą ostrych papryczek. Jako, że to danie jednogarnkowe powinno być syte i zastąpić dwa dania dodałam podroby, których miłośnikiem jest mój M.
Jak widzicie Ryżnik to efekt zakupów zrobionych w TESCO i pół godzinki spędzonych w kuchni.
Muszę Wam też powiedzieć, że dania jednogarnkowe smakują na drugi dzień jeszcze lepiej, więc warto zrobić danie w podwójnych proporcjach i w dużym garnku!
Pikantny ryżnik na podrobach.
- 1 tacka indyczych szyjek TESCO
- 1 tacka ulubionych podrobów z kurcząt TESCO (żołądki, serca)
- 100 g ryżu brązowego TESCO
- 1 opakowanie (250 g) pieczarek brązowych TESCO
- 2 cebule z siatki TESCO
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego TESCO
- 1 łyżka mąki luksusowej TESCO
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki masła sklarowanego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- kminek TESCO do smaku
- pieprz czarny TESCO do smaku
- papryka czerwona TESCO do smaku
- sól TESCO do smaku
- cukier trzcinowy TESCO do smaku
- chilli do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Oczyść i obierz warzywa i grzyby. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na łyżeczce masła sklarowanego zeszklij cebule, dodaj pieczarki i przesmaż je razem z cebulą (ok 5 minut). Wyjmij je z garnka, po czym dodaj na dno garnka drugą partię masła sklarowanego.Na gorące masło wrzuć pokrojone podroby, przesmaż je ze wszystkich stron, oprósz mąką.
Marchewkę ponacinaj po bokach tak, by w przekroju otrzymać kwiatek. Pokrój je w plasterki warzywa i grzyby. Oczyść podroby i pokrój je drobno. ja użyłam żołądków kurcząt.
Po kilku minutach zalej wodą, dodaj szyjki indycze i gotuj na wolnym ogniu. Gdy podroby będą prawie miękkie dodaj warzywa i ryż. Dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na wolnym ogniu do chwili aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij szyjki indycze z zupy, mięso możesz obrać i
wykorzystać do innej potrawy. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i pieczarki z cebulą.
Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem i chili do smaku, by była pikantna.
Pozostaw zupę przed podaniem jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Podawaj zupę na talerzach ozdobioną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz