14 grudnia 2013

Pikantny ryżnik na podrobach.

Kwaśnica była pyszna, jednak postanowiłam przygotować danie mniej tradycyjne, a przez to bardziej wyjątkowe. No i udało się! Pyszne jednogarnkowe danie.
Ryżnik? Zapytacie co to takiego. Jeśli krupnik to zupa z krupami czyli kaszą, to zupa z ryżem  powinna nazywać się ryżnik. Czy tak? Właśnie tak ją nazwałam.
To zupa wykonana w poszukiwaniu wyjątkowego dania jednogarnkowego.
Zupa bardzo bogata w smaki i aromaty - połączenie warzyw, ryżu, grzybów z zdrowym naturalnym ryżem, z pikantną nutą ostrych papryczek. Jako, że to danie jednogarnkowe powinno być syte i zastąpić dwa dania dodałam podroby, których miłośnikiem jest mój M.
Jak widzicie Ryżnik to efekt zakupów zrobionych w TESCO i pół godzinki spędzonych w kuchni.
Muszę Wam też powiedzieć, że dania jednogarnkowe smakują na drugi dzień jeszcze lepiej, więc warto zrobić danie w podwójnych proporcjach i w dużym garnku!


Pikantny ryżnik  na podrobach.

  • 1 tacka indyczych szyjek TESCO
  • 1 tacka ulubionych podrobów z kurcząt TESCO (żołądki, serca)
  • 100 g ryżu brązowego TESCO 
  • 1 opakowanie  (250 g) pieczarek brązowych  TESCO
  • 2 cebule z siatki TESCO
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego TESCO
  • 1 łyżka mąki luksusowej TESCO
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki masła sklarowanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • kminek TESCO do smaku
  • pieprz czarny TESCO do smaku
  • papryka czerwona TESCO do smaku
  • sól TESCO do smaku
  • cukier trzcinowy  TESCO do smaku
  • chilli  do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

 Oczyść i obierz warzywa i grzyby. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na łyżeczce masła sklarowanego zeszklij cebule, dodaj pieczarki i przesmaż je razem z cebulą (ok 5 minut). Wyjmij je z garnka, po czym dodaj na dno garnka drugą partię masła sklarowanego.Na  gorące masło wrzuć pokrojone podroby, przesmaż  je ze wszystkich stron, oprósz mąką.


Marchewkę ponacinaj po bokach tak, by w przekroju otrzymać kwiatek.  Pokrój je w plasterki warzywa i grzyby. Oczyść podroby i pokrój je drobno. ja użyłam żołądków kurcząt.

Po kilku minutach zalej wodą, dodaj szyjki indycze  i gotuj na wolnym ogniu. Gdy podroby będą prawie miękkie dodaj warzywa i ryż. Dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na wolnym ogniu do chwili aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij szyjki indycze z zupy, mięso możesz obrać i
wykorzystać do innej potrawy. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i pieczarki z cebulą. 
 Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem i chili do smaku, by była pikantna.
Pozostaw zupę przed podaniem jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Podawaj zupę na talerzach ozdobioną natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz