1 grudnia 2013

Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym

Moim numerem dwa, jeśli chodzi o zdrowe śniadania jest kasza jaglana. Uprażona z dodatkiem siemienia lnianego z dodatkiem miodu i bakalii jest świetna na rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem szklaneczki jabłkowego soku smakuje wyśmienicie!



Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym

  • 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych i uprażonych orzechów i migdałów
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców
  • 6 łyżeczek twarożku homogenizowanego lub gęstego jogurtu 
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  •  migdały, suszone owoce i listki stewii do dekoracji





Praż kaszę z dodatkiem siemienia na suchej patelni przez około 3 minut.







Wlej  na kasze 1 i 1/2 szklanki  wody oraz 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu aż kasza będzie miękka.








Wymieszaj bakalie po czym dodaj je do kaszy. Dodaj miód i wymieszaj masę ponownie.





Nakładaj masę do foremek upychajac ją lekko.
Po napełnieniu wypchnij z foremki każdą gwiazdkę, ułóż je na talerzach.

 Udekoruj danie twarożkiem, owocami suszonymi i startą czekoladą oraz startymi migdałami.
Ułóż listki stewii. Podawaj gwiazdki z dodatkiem soku 100% jabłkowego lub innego owocowego firmy Tymbark.









1 komentarz: