Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym
- 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych i uprażonych orzechów i migdałów
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców
- 6 łyżeczek twarożku homogenizowanego lub gęstego jogurtu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- migdały, suszone owoce i listki stewii do dekoracji
Praż kaszę z dodatkiem siemienia na suchej patelni przez około 3 minut.
Wlej na kasze 1 i 1/2 szklanki wody oraz 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu aż kasza będzie miękka.
Wymieszaj bakalie po czym dodaj je do kaszy. Dodaj miód i wymieszaj masę ponownie.
Nakładaj masę do foremek upychajac ją lekko.
Po napełnieniu wypchnij z foremki każdą gwiazdkę, ułóż je na talerzach.
Udekoruj danie twarożkiem, owocami suszonymi i startą czekoladą oraz startymi migdałami.
Ułóż listki stewii. Podawaj gwiazdki z dodatkiem soku 100% jabłkowego lub innego owocowego firmy Tymbark.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń