30 grudnia 2013

Gwiazdkowy śledzik

Jeszcze jeden zaległy przepis - śledziowa sałatka warstwowa z foremki.
Można przygotować ją w miseczce lub w foremkach o innych kształtach na liściu sałaty.
To moje wariacje gwiazdkowe.



Gwiazdkowy śledzik


  • 4 ugotowane lub upieczone w łupinach ziemniaki  
  • 4 ugotowane lub upieczone w łupinach buraki
  • 4 płaty śledziowe typu matjas z oleju (duże)
  • 4 łyżki majonezu Dekoracyjnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej  
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek koperku 
  • majonez  do dekoracji


Obierz ugotowane lub upieczone jarzyny, pokrój je w plasterki. Z ziemniaków wytnij  duże gwiazdki, z buraczków małe przy pomocy foremek do pierników. Odsącz  śledzie z oleju. wytnij również z nich gwiazdki.








Pozostałe warzywa i skrawki warzyw pokrój je  drobno i włóż do oddzielnych miseczek.
Posól je i popieprz do smaku - wymieszaj. Do majonezu dekoracyjnego dodaj musztardę francuską - wymieszaj.





Na talerz wyłóż wysoką foremkę w kształcie gwiazdki (lub inną) Ułóż warstwę ziemniaków, następnie majonez z musztardą uklepując i łącząc je w warstwę, następnie buraczki i majonez z musztardą uklepując i łącząc kolejną warstwę. Posyp górę siekanym koperkiem po czym delikatnie wysuń foremkę. Tak samo zrób  z kolejnymi porcjami.








Na brzegach talerza i na górze każdej sałatki ułóż naprzemiennie wszystkie gwiazdki z ziemniaków, buraków i śledzia. Udekoruj porcje majonezem dekoracyjnym przy pomocy szprycy, oraz pióropuszami koperku. Posyp czarnym, świeżo mielonym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz