Najpierw wkręciłam się w konkurs na durszlaku.pl przygotowując dania jednogarnkowe. Miały być wyjątkowe i powiem szczerze, że trudno mi było wybrać trzy najlepsze.
Przepadam za takimi daniami, bo robi się je mimochodem wrzucając co jakiś czas kilka składników. Są głębokie w smaku i najlepsze gdy widać dno gara.
Zaczęłam od kwaśnicy czyli kapuśniaku na gulaszu wieprzowym. Mam w spiżarni zawsze jakieś
produkty TESCO (potrzebne by wziąć udział w konkursie), więc pobiegłam do piwniczki po domową kapustę kiszoną i ziemniaki.
Kwaśnica
- 2 cebule z siatki TESCO
- mięso wieprzowe gulaszowe (dostępne w TESCO)
- około 1/2 kg kiszonej kapusty (najlepiej domowej)
- garść suszonych podgrzybków
- 1 łyżka smalcu
- 4-6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- pieprz czarny do smaku
- sól TESCO do smaku
- cukier trzcinowy TESCO do smaku
- 1 czubata łyżka mąki luksusowej TESCO
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- ulubiona przyprawa do zupy do smaku
Obierz cebulę i posiekaj ją w kostkę. Obierz czosnek - posiekaj go drobno.
Na rozgrzanym w garnku smalcu zeszklij cebulkę.
Dodaj mięso gulaszowe i przesmaż je z cebulą.Gdy mięso zmieni kolor dodaj czosnek, wlej bulion lub wodę.
Gotuj na wolnym ogniu. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj ziemniaki, dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj pieprz ziołowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj dalej na wolnym ogniu.
Posiekaj drobno kapustę kiszoną i dodaj ją do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie.
Gotuj do chwili aż kapusta będzie miękka. W niewielkiej ilości wody wymieszaj mąkę i dodaj do zupy.
Zagotuj, dodaj szczyptę cukru trzcinowego TESCO do smaku, dopraw do smaku ulubioną przyprawa do zupy.
Zestaw z ognia na 5 minut. Podawaj zupę od razu w talerzach lub miseczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz