Strony

15 grudnia 2013

Kociołek myśliwego czyli zupa gulaszowa z dzika.

Ostatnio w TESCO pojawiła się dziczyzna. Nie mam znajomego myśliwego, więc ucieszyła  mnie ta oferta. Choć mięsko nie jest tanie, jednak zdrowe i można od czasu do czasu zaszaleć.
Mięso z dzika posłużyło mi do przygotowanie trzeciego wyjątkowego dania. Można by przygotować je w kociołku nad ogniskiem lub w garnku o grubym dnie  na kuchence.
Taki gulasz może z powodzeniem znaleźć się w świątecznym menu kolacyjnym.



Kociołek myśliwego czyli zupa gulaszowa z dzika.

  • 1 tacka mięsa gulaszowego z dzika (dostępne w TESCO)
  • 2 cebule z siatki TESCO
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego TESCO
  • 2 czubate łyżki mąki luksusowej TESCO
  • pół szklanki kefiru
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litry bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 niewielka papryka słodka 
  • 1 papryka ostra
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka owoców  jałowca
  • chilli  do smaku
  • kminek TESCO do smaku
  • pieprz czarny TESCO do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku TESCO 
  • sól TESCO do smaku
  • cukier trzcinowy  TESCO do smaku
  • groszek z puszki TESCO do dekoracji
  • kukurydza  z puszki TESCO do dekoracji




Mięso umyj, włóż do miseczki  i zalej na dobę kefirem.
 Obierz papryki, cebulę i czosnek. Cebule pokrój w piórka, papryki i czosnek  pokrój  w kosteczkę.





Boczek pokrój w paseczki, wrzuć go do rondla o grubym dnie.










Wstaw go na mocno rozgrzany ogień i przyrumień .
Dodaj cebule, zeszklij ją na tłuszczu wytopionym z boczku.


Mięso wyjmij z kefiru, opłucz, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.Dodaj mięso do rondla i smaż z boczkiem i cebulą do chwili, aż zniknie kolor surowego mięsa.








Jałowiec i kolendrę utrzyj w moździerzu na proszek.
Dodaj je do mięsa.

Dodaj paprykę słodką i ostrą, pozostałe przyprawy,szczyptę cukru i soli do smaku, podlej bulionem - duś mięso do miękkości. 
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj koncentrat pomidorowy.
Gdy mięso będzie całkiem mięciutkie przygotuj kluseczki.


Z jajka, śmietany, szczypty soli i mąki wymieszaj dość gęste lane ciasto. Wlej je do lejka. Trzymając lejek  nad zupą odcinaj kluseczki przy pomocy noża. Gotuj je kilka minut. Dopraw zupę do smaku chilli, pieprzem i sola jeśli trzeba.


Podawaj zupę gulaszową w kamionkowych naczyniach udekorowaną groszkiem zielonym  i kukurydzą z puszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz