Można przygotować ją w miseczce lub w foremkach o innych kształtach na liściu sałaty.
To moje wariacje gwiazdkowe.
Gwiazdkowy śledzik
- 4 ugotowane lub upieczone w łupinach ziemniaki
- 4 ugotowane lub upieczone w łupinach buraki
- 4 płaty śledziowe typu matjas z oleju (duże)
- 4 łyżki majonezu Dekoracyjnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pęczek koperku
- majonez do dekoracji
Obierz ugotowane lub upieczone jarzyny, pokrój je w plasterki. Z ziemniaków wytnij duże gwiazdki, z buraczków małe przy pomocy foremek do pierników. Odsącz śledzie z oleju. wytnij również z nich gwiazdki.
Pozostałe warzywa i skrawki warzyw pokrój je drobno i włóż do oddzielnych miseczek.
Posól je i popieprz do smaku - wymieszaj. Do majonezu dekoracyjnego dodaj musztardę francuską - wymieszaj.
Na talerz wyłóż wysoką foremkę w kształcie gwiazdki (lub inną) Ułóż warstwę ziemniaków, następnie majonez z musztardą uklepując i łącząc je w warstwę, następnie buraczki i majonez z musztardą uklepując i łącząc kolejną warstwę. Posyp górę siekanym koperkiem po czym delikatnie wysuń foremkę. Tak samo zrób z kolejnymi porcjami.
Na brzegach talerza i na górze każdej sałatki ułóż naprzemiennie wszystkie gwiazdki z ziemniaków, buraków i śledzia. Udekoruj porcje majonezem dekoracyjnym przy pomocy szprycy, oraz pióropuszami koperku. Posyp czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz