9 września 2014

Pomidorówka z papryką i lanymi kluseczkami


Oj niedługo zaśpiewamy "Adijos pomidory...." więc trzeba się nimi nacieszyć dopóki są.
U mnie na krzaczkach już prawdziwe ostatki. Z tych najbardziej dojrzałych najlepiej zrobić zupę.
I ja  taką  często gotuję. Tym razem wzbogaciłam ją papryką i zagęściłam niewielką cukinią.

 

Pomidorówka z papryką i lanymi kluseczkami.
Warzywa psiankowate 2014
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii  suszonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 jajo
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Obrałam cebulę i paprykę.
Pora na pomidora!Na rozgrzanym maśle zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojoną cukinię.
Pomidory umyłam i  pokroiłm w plastry.
dodałam do  rondla, podusiłam chwilę po czym zalałam bulionem.
Ugotowałam wszystko do miękkości po czym zmiksowałam razem blenderem. Dodałam przyprawy i gotowałam na bardzo małym ogniu około 5 minut.
Do  kubeczka wbiłam jajo, dodałam łyżkę wody, szczyptę soli i wymieszałam lane ciasto.
Wlewałam ciasto małą strużką na gotującą się zupę.
Po chwili, gdy kluseczki się ugotowały doprawiłam zupę ostatecznie do smaku solą i pieprzem. 



2 komentarze:

  1. Pyszna, aromatyczna zupa. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorówka z lanymi kluseczkami... Pycha! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń