Z ostatnich brzoskwiń z mojego ogrodu upiekłam szybkie ciasto "sypane"...
Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą.
- 1,5 kg brzoskwiń
- 2 jabłka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g czekolady
- 100 g masła
- 1/2 szklanki startych orzechów do posypania
Umyłam i obrałam brzoskwinie i jabłka. Brzoskwinie pokroiłam drobno a jabłka starłam w łezką.
Wymieszałam owoce razem z cynamonem.
Posiekałam czekoladę.
Do miski wsypałam 1 szklankę cukru, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Dodałam czekoladę - wymieszałam dokładnie.
Foremkę wyłożyłam papierem po czym rozsypałam 1/3 sypkich składników. Wyłożyłam na nie połowę owoców. Nastepnie wyłożyłam kolejną część składników sypkich, na które rozłozyłam owoce. Ostatnią część składników sypkich wyłożyłam na górze po czym rozsypałam orzechy i masło pokrojone w w cienkie plasterki.
Piekłam ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz