by rozkoszować się ich wspaniałym aromatem.
I dla mnie to również wspaniały dodatek poprawiający wielu dań.
Staram się również zabezpieczyć trochę grzybów na zimę mrożąc je w woreczkach wyczyszczone dokładnie.
Tak robię z małymi. Większe kroję na kawałki, smażę z odrobiną cebulki na maśle sklarowanym
i w takim stanie zamrażam. Warto też trochę wysuszyć.
A najlepsze są oczywiście świeże!
A teraz opiszę jak przygotowałam moje ulubione danie:
Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi.
- 1/2 kg grzybów leśnych
- 1 cebula
- 3 jaja
- 1 średnia cukinia
- sól i pieprz do smaku
- tymianek suszony i świeży
- mąka do oprószenia
- 1 łyżka masła sklarowanego
- pomidorki do dekoracji
- olej do smażenia
Oczyściłam grzyby, pokroiłam je na mniejsze cząstki. Obrałam i pokroiłam drobno cebulę.
Zeszkliłam cebulę na rozgrzanym maśle, dodałam grzyby i szczyptę tymianku.
Przesmażyłam grzyby. Po przestudzeniu doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jaja.
Cukinię pokroiłam w 1 cm plastry. Wykroilam środki a otrzymane w ten sposób krążki
posypałam solą pieprzem i oprószyłam mąką.
Układałam krążki na rozgrzanym na patelni oleju, wkładałam w środek każdego farsz grzybowy.
Po usmażeniu krążków na złoty kolor z jednej strony przewracałam łopatką na drugą by również usmażyć ją na złoty kolor.
Podawałam krążki od razu udekorowane tymiankiem i pomidorkami.
Patencik super! A mój synek chrzestny też robił cukinię i nawet pozwolił mi opublikować!
OdpowiedzUsuńMuszę zajrzeć do ciebie....
Usuń