Jak wiecie jabłuszka u nas niedrogie, (moje niestety nie obrodziły) a w ogrodzie jeżyn sporo, więc i deserki zdrowe serwuję rodzince co rusz.
Czasu trzeba niewiele, a pyszne i zdrowe!
Mus jabłkowy z jeżynami
- 4 jabłka
- 2 szklanki jeżyn
- szczypta kardamonu
- cukier do smaku
- listki mięty do dekoracji
- cynamonowy cukier (mieszanka cukru brązowego i cynamonu) do posypania
Zalałam niewielką ilością wody (200 ml) i wstawiłam na ogień.
Gdy jabłka zmiękły i zaczeły sie rozpadać przetarłam je przez sito, dodałam szczyptę kardamonu i dosłodziłam do smaku.
Ostudziłam przetarte jabłka.
Rozlałam mus do miseczek.
Do każdej wsypałam porcję jeżyn.
Udekorowałam listkami mięty.
Super apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na jeżyny.
OdpowiedzUsuńJabłka to w każdej postaci mogę spożywać :)) To mój ulubiony owoc jak nie jadam specjalnie ciast na jabłecznik zawsze się skuszę :D
OdpowiedzUsuńCałkiem przyjemny deser wymyśliłaś, wprawdzie nie mam wiele jeżyn ale za to mam maliny - tak sobie spróbuję :)
Uściski
Oj z malinami też będzie super!
UsuńBuźka!