Oj niedługo zaśpiewamy "Adijos pomidory...." więc trzeba się nimi nacieszyć dopóki są.
U mnie na krzaczkach już prawdziwe ostatki. Z tych najbardziej dojrzałych najlepiej zrobić zupę.
I ja taką często gotuję. Tym razem wzbogaciłam ją papryką i zagęściłam niewielką cukinią.
Pomidorówka z papryką i lanymi kluseczkami.
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 jajo
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Na rozgrzanym maśle zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojoną cukinię.
Pomidory umyłam i pokroiłm w plastry.
dodałam do rondla, podusiłam chwilę po czym zalałam bulionem.
Ugotowałam wszystko do miękkości po czym zmiksowałam razem blenderem. Dodałam przyprawy i gotowałam na bardzo małym ogniu około 5 minut.
Do kubeczka wbiłam jajo, dodałam łyżkę wody, szczyptę soli i wymieszałam lane ciasto.
Wlewałam ciasto małą strużką na gotującą się zupę.
Po chwili, gdy kluseczki się ugotowały doprawiłam zupę ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Pyszna, aromatyczna zupa. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńPomidorówka z lanymi kluseczkami... Pycha! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń