Do drugiej w nocy robiłam stertę gołąbków w kapuście, przy okazji zrobiłem gołąbki greckie w liściach winogron.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqiixBZme31BiLpOVV9wiMZDImIt-WlPQP1s4-63kORruunA6-wIGlX4kP3x1nZlUdJ5SKHLNb_TntJmmYTnjoaecFvqpUk9yOyP0dNQBwKnGmg0nKKfwuomIJPNqjiGAIOjzv8cqhcu4/s640/golgrec.jpg)
- 500 g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowego)
- około 30 dużych liści winogron
- 200 g ryżu brązowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki (lub 2 łyżki suszonej)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz czarny do smaku
- sos pomidorowy do dekoracji
- 1 łyżka masła
- bulion do podlania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU5qqdJ0oawmHjY6gX2W4ufBKdm4rLDrBI_-njI5qx_HhPAGWI0T0rPQRrOo30OHB8LoWzyR5BTKQPl4VjECBs7oHbXBcBouyIU6-38PrT30JD7CCSyRcFlqjkFbC-HMfSAUixX6pWQ20/s320/golgrec1.jpg)
Ryż ugotuj al dente.
Sparz liście winogron i odsącz z wody.
Posiekaj drobno obraną cebulę, czosnek i pietruszkę. Do ostudzonego ryżu dodaj mięso, cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Dodaj przyprawy i wymieszaj masę dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Nakładaj masę na liście i zawijaj ciasno ruloniki.
Do nasmarowanego masłem wysokiego rondla ułóż na dnie pozostałe liście winogron, ułóż ciasno gołąbki, podlej je bulionem i duś około godziny na małym ogniu podlewając bulionem jeśli trzeba.
Duś je do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.
Podawaj z odrobiną sosu pomidorowego, takiego jaki lubisz.
Bardzo lubię takie "gołąbki", ale zdecydowanie bez sosu pomidorowego, w odróżnieniu od rodzimych gołąbków z kapusty, które muszą być z sosem pomidorowym.
OdpowiedzUsuńSos pomidorowy jest tylko ozdobą, bo w odróżnieniu od smaku wyglądają nieciekawie.
OdpowiedzUsuńPowinny być podane z jasnym sosem na bazie masła, żółtek i soku cytrynowego.