Jak już pisałam mój domowy super-kibic lubi mięsko, więc dziś znowu o mięsie.
Muffinki kibica.
- 1/2 kg mięsa gulaszowego (wołowo-wieprzowego)
- 2 jaja
- 1 mała czerstwa bułka
- mleko lub woda do zamoczenia bułki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i pieprz czarny do smaku
- listki sałaty (mizuna lub rukola)
- papilotki z motywem piłkarskim
Namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij. Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem.
Do mięsa dodaj jaja, bułkę, pieprz ziołowy - wymieszaj masę dokładnie.Dopraw ją solą i pieprzem, wymieszaj ponownie.
Uformuj kuleczki zwilżając ręce w wodzie i włóż je do wysmarowanych masłem sklarowanym foremek. Nadaj im kształt muffinek . Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około pół godziny.
Upieczone muffinki przełóż do papilotek wyłożonych sałatą.
Muffinki są smaczne na ciepło a także na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz