11 czerwca 2012

Muffinki kibica.


Jak już pisałam mój domowy super-kibic lubi mięsko, więc dziś znowu o mięsie. 


Muffinki kibica.



  • 1/2 kg mięsa gulaszowego  (wołowo-wieprzowego)
  • 2 jaja
  • 1 mała czerstwa bułka
  • mleko lub woda do zamoczenia bułki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • listki sałaty (mizuna lub rukola)
  • papilotki z motywem piłkarskim







Namocz bułkę w mleku lub wodzie, odciśnij. Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem.
Do mięsa  dodaj jaja, bułkę, pieprz ziołowy - wymieszaj masę dokładnie.Dopraw ją solą i pieprzem, wymieszaj ponownie.
Uformuj  kuleczki zwilżając ręce w wodzie i włóż je do wysmarowanych masłem sklarowanym foremek. Nadaj im kształt muffinek . Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około pół godziny.


Upieczone muffinki przełóż do papilotek wyłożonych sałatą.
 Muffinki są smaczne  na ciepło a także na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz