21 czerwca 2012

Pizza dla kibica.

Grono kibiców to różne  smaki, różne apetyty.
Trój- smakowa mega pizza zadowoli to grono, gdyż z jednej strony jest to pizza z szynką i tymiankiem, z drugiej z łososiem i estragonem. Środek wypełnia mozzarella z pomidorami i bazylią.
A wszystko na platformie z kruchego ciasta drożdżowego z oregano polanej stopionym masełkiem czosnkowym Lurpak.  Dla każdego kibica pyszny, aromatyczny kawałek.





Pizza dla kibica.

  • ciasto: 3 łyżki stopionego masła lekko solonego Lurpak
  • 1 szklanka letniej wody
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego  oregano
  • około 500g maki pszennej
  • 3 łyżki stopionego masła czosnkowego Lurpak
  • oliwa do wysmarowania formy
  • farsz1: 20 dag szynki
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 20 dag startego żółtego sera
  • farsz2:  4-5 pomidorów
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 20 dag mozzarelli
  • farsz3: 20 dag wędzonego łososia
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 20 dag startego żółtego sera


Do letniej wody dodaj cukier i pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki.
Wymieszaj i odstaw. Gdy drożdże się wzburzą dodaj oregano, sól i stopione letnie masło lekko solone Lurpak. Wyrób dokładnie ciasto dosypując mąkę.
Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną oliwą dużą formę aluminiową formę wyłóż rozwałkowany cienko płat ciasta.
Przesmaruj go  letnim stopionym masełkiem czosnkowym Lurpak.






Następnie po bokach, gdzie wyłożymy szynkę i łososia posmaruj ciasto sosem pomidorowym, jeśli lubisz może to być sos pikantny.
Z jednej strony posyp  ciasto tymiankiem, częścią sera i pokrojoną w paseczki szynką.Posyp resztą startego sera.

Z drugiej strony posyp  ciasto estragonem, częścią sera i pokrojonym w paseczki łososiem. Posyp resztą startego sera.
Na środku posyp  ciasto bazylią, układaj na zakładkę plasterki pomidora i mozzarelli.


Następnie po bokach, gdzie wyłożymy szynkę i łososia posmaruj ciasto sosem pomidorowym, jeśli lubisz może to być sos pikantny.
Z jednej strony posyp  ciasto tymiankiem, częścią sera i pokrojoną w paseczki szynką.Posyp resztą startego sera.
Z drugiej strony posyp  ciasto estragonem, częścią sera i pokrojonym w paseczki łososiem. Posyp resztą startego sera.
Na środku posyp  ciasto bazylią, układaj na zakładkę plasterki pomidora i mozzarelli.
Upiecz pizzę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C na lekko złoty kolor.





1 komentarz: