Nie wiem czy już pisałam, ale mam w domu kibica, który emocjonuje się każdym meczem.
Przy takich emocjach nie wystarczy piwko na uspokojenie, konieczne są również przekąski.
A że większość kibiców to mężczyźni, więc i przekąski mięsne są ich ulubionymi przysmakami.
Pieczone, grillowane, smażone mięsko zadowoli ich na pewno.
Dla mojego kibica mięsko jest najlepszą przekąską.
Kulki mięsne dla kibica
...i nie tylko.
1/2 kg chudej wołowiny
1 jajo
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
1 duża cebula
1/2 szklanki wina
1 łyżka masła sklarowanego
około 8 daktyli
sól i pieprz czarny do smaku
kilka łyżek sosu meksykańskiego
listki pietruszki
Mięso zmiel, dodaj jajo, bułkę, przyprawy (pieprz ziołowy, tymianek i pieprz czarny) - wymieszaj masę dokładnie.
Uformuj niewielkie kuleczki zwilżając ręce w wodzie i wkładając w środek każdej daktyla (bez pestki). Obierz cebulę. Posiekaj ją drobno
Na łyżce masła przesmaż cebulę, dodaj kulki mięsne i przesmaż je z cebulą ze wszystkich stron, podlej winem.
Po kilku minutach zmniejsz ogień, oprósz lekko solą, nakryj pokrywką i duś je do miękkości obracając kilkakrotnie.
Gdy kulki będą miękkie - wyjmij je. Do sosu z cebulą dodaj pikantny sos meksykański - zmiksuj dokładnie.
Podawaj kulki z sosem udekorowane listkami pietruszki.
To smaczna przekąska na ciepło a także na zimno.
zamieniłabym wszystkie przekąski na takie kulki ! :)
OdpowiedzUsuń