11 czerwca 2012

Kulki mięsne dla kibica

Nie wiem czy już pisałam, ale mam w domu kibica, który emocjonuje się każdym meczem.
Przy takich emocjach nie wystarczy piwko na uspokojenie, konieczne są również przekąski.
A że większość kibiców  to mężczyźni, więc i przekąski mięsne są ich ulubionymi przysmakami.
Pieczone, grillowane, smażone mięsko zadowoli ich na pewno. 
Dla mojego kibica mięsko jest najlepszą przekąską.


Kulki mięsne  dla kibica
 ...i nie tylko.


1/2 kg chudej wołowiny
1 jajo
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
1 duża cebula
1/2 szklanki wina
1 łyżka masła sklarowanego
około 8 daktyli
sól i pieprz czarny do smaku
kilka łyżek sosu meksykańskiego
listki pietruszki 










Mięso zmiel, dodaj jajo, bułkę,  przyprawy (pieprz ziołowy, tymianek i pieprz czarny) - wymieszaj masę dokładnie.
Uformuj niewielkie kuleczki zwilżając ręce w wodzie i wkładając w środek każdej daktyla (bez pestki). Obierz cebulę. Posiekaj ją drobno
Na łyżce masła przesmaż cebulę, dodaj kulki mięsne i przesmaż je z cebulą  ze wszystkich stron, podlej winem. 














Po kilku minutach zmniejsz ogień, oprósz lekko solą,  nakryj pokrywką  i duś je do miękkości obracając kilkakrotnie.
Gdy kulki będą miękkie - wyjmij je. Do sosu z cebulą dodaj pikantny sos meksykański - zmiksuj dokładnie.
Podawaj kulki z sosem udekorowane listkami pietruszki.  


To smaczna przekąska na ciepło a także na zimno.

1 komentarz: