Jej uroda polega na tym, że wszystkie warzywa krojone są w zapałkę, pomieszane delikatnie i polane sosem.
Na końcu fala z ostrego meksykańskiego sosu. Czy to dobra przekąska dla kibiców?
Najwyższa pora pomyśleć o przekąskach dla nich.
Sałatka "Meksykańska fala".
- 8 ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 2 kiszone ogórki
- 1 jabłko
- 4 filety śledzia korzennego odsączonego z zalewy
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sól, pieprz czarny do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
Obierz ziemniaki, pokrój je w cieniutką zapałkę (możesz zetrzeć je na specjalnej tarce), to samo zrób z jabłkiem, ogórkiem i cebulą.Śledzie pokrój w paseczki w poprzek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj majonez, jogurt i musztardę.
Ułóż porcje sałatki na talerzach, polej je sosem majonezowym, zrób falę z sosu meksykańskiego.
Oprósz sałatkę pieprzem i udekoruj listkami pietruszki.
Widok cudny , a i pewnie smakuje podobnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! smakuje szczególnie miłośnikom śledzia korzennego, którym też jestem.
OdpowiedzUsuń