Jeśli chodzi o jedzenie chłodne - najlepsze są chłodniki.
Szybki chłodnik z ogórkowym serduszkiem.
- 1 litr zsiadłego mleka lub kerfiru
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- 1 ogórek
- 1 pęczek koperku
- 10 dag sera twarogowego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz biały do smaku
Składniki chłodnika powinny być schłodzone.
Do wysokiego naczynia wlej mleko, zakwas i miód - zmiksuj.
Z kawałka ogórka wytnij serduszka do dekoracji, resztę pokrój w drobniutką kostkę.
Posiekaj drobniutko koperek.
Dodaj do zupy koperek i ogórek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej zupę do talerzy, dodaj pokrojony w kosteczkę twaróg.
Udekoruj ogórkowymi serduszkami i gałązkami koperku.
Podawaj chłodnik od razu .
Chłodnik dobry nie tylko na upały :)
OdpowiedzUsuń