Do takich klusek najlepiej smakuje drób. Tym razem nadziałam udźce indycze farszem paprykowym.
Udziec indyczy faszerowany papryką.
- 2 średnie udźce indycze ze skórą
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili
- masło sklarowane do smażenia
- sól i biały pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji
Z udźców wytnij kości (wykorzystaj je do rosołu). Zetnij nierówności z każdego płata mięsa.
Skrawki posiekaj drobno razem z cebulą, dodaj paprykę i chili - wymieszaj.
Każdy płat mięsa ułóż skórą na dół,posyp solą i pieprzem, na środku ułóż masę ze skrawków .
Obierz paprykę, pokrój ją w paski i ułóż na płatach mięsa. Złóż mięso w roladę skórą na zewnątrz, zwiąż lub zepnij szpilkami.Obsmaż udźce na maśle ze wszystkich stron.
Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem do miękkości w temp. 180 st.C.
Pod koniec zdejmij pokrywę, by mięso się zarumieniło.
Podawaj udźce pokrojone w plastry udekorowane pomidorkami i listkami pietruszki.
Wspaniały,pyszny !!! Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń