1 grudnia 2011

Bułeczki z orzechowej choineczki.

 Czas pomyśleć o świętach, zaplanować i wypróbować wypieki , no i przygotować te, które można  wcześniej upiec.
 Lubię   przygotować też jakieś smakołyki dla przyjaciół i znajomych w świątecznym prezencie.
Kilka dni temu wypróbowałam swój pomysł na choinkę upieczoną z trójkątnych bułeczek orzechowych.
Całkiem ładnie się udała. Zobaczcie!
        
Bułeczki z orzechowej choineczki

  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 400 g ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • orzechy do dekoracji




Drożdże i miód rozpuść w wodzie.
Mąkę pszenną, mąkę razową, sól i orzechy, wymieszaj ze sobą,
 połącz z wodą i dobrze wyrób ręką. Odstaw w ciepłe miejsce
 do wyrośnięcia na około 20-30 min.
Ciasto rozłóż na płaski placek grubości 2 cm.
Nożem pokrój go na nieregularne trójkaty.
Układaj je od najmniejszych po największych w kształcie choinki na podłużną
formę wysmarowaną masłem sklarowanym.
Takie trójkatne bułeczki po upieczeniu łatwo będzie odrywać od całości wypieku.
 Wygładź ciasto mokrą dłonią,, osyp owsianym śniegiem i udekoruj orzechami.
 Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.
 Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C do chwili, aż się zarumieni, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.




Jeśli chcesz podarować taki chlebek, to
z kartonika wytnij podstawę choinki, oklej ją koronkowym papierem pod ciasta.

Ułóż choinkę na podstawce ostudzoną, zawiń ją w folię spożywczą, którą zwiąż naturalnymi wstążeczkami z rafii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz