Lubię przygotować też jakieś smakołyki dla przyjaciół i znajomych w świątecznym prezencie.
Kilka dni temu wypróbowałam swój pomysł na choinkę upieczoną z trójkątnych bułeczek orzechowych.
Całkiem ładnie się udała. Zobaczcie!
Bułeczki z orzechowej choineczki
- 30 g drożdży
- 2 łyżki miodu
- 400 g ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki otrębów owsianych
- orzechy do dekoracji
Drożdże i miód rozpuść w wodzie.
Mąkę pszenną, mąkę razową, sól i orzechy, wymieszaj ze sobą,
połącz z wodą i dobrze wyrób ręką. Odstaw w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 20-30 min.
Ciasto rozłóż na płaski placek grubości 2 cm.
Nożem pokrój go na nieregularne trójkaty.
Układaj je od najmniejszych po największych w kształcie choinki na podłużną
formę wysmarowaną masłem sklarowanym.
Takie trójkatne bułeczki po upieczeniu łatwo będzie odrywać od całości wypieku.
Wygładź ciasto mokrą dłonią,, osyp owsianym śniegiem i udekoruj orzechami.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C do chwili, aż się zarumieni, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Jeśli chcesz podarować taki chlebek, to
z kartonika wytnij podstawę choinki, oklej ją koronkowym papierem pod ciasta.
Ułóż choinkę na podstawce ostudzoną, zawiń ją w folię spożywczą, którą zwiąż naturalnymi wstążeczkami z rafii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz