Taką właśnie przygotowałam sałatkę.
Zielony makaron orkiszowy z algami bardzo dobrze komponuje się z sałatką.
Spirulina (alga morska) bardzo podnosi walory zdrowotne dania, gdyż zawiera wiele witamin.
Posiada bardzo duże ilości magnezu i B-karoten.
Śledziowe makaroni.
- 100 g makaronu orkiszowego z algami
- pół sałaty lodowej
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka miodu
- 200 g filetów śledziowych korzennych w oleju
- pęczek koperku
- pieprz cytrynowy
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Możesz go połamać przed ugotowaniem na krótsze kawałki.
Filety śledziowe odsącz z oleju, pokrój w cieniutkie paseczki.
Sałatę pokrój drobno (zostaw kilka listków do dekoracji) . Posiekaj koperek (zostaw kilka gałązek do dekoracji).
Z miodu, soku z cytryny i kilku łyżek oleju z śledzi przygotuj sos.
Wymieszaj makaron z śledziem, sałatą i koperkiem. Polej sosem i wymieszaj.
Podawaj sałatkę w miseczkach udekorowaną gałązkami koperku i posypaną pieprzem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz