30 grudnia 2011

Śledziowe makaroni.

Sałatka śledziowa z makaronem z alg i chrupiącą sałatą lodową, z wyraźną nutą koperkową.
Taką właśnie przygotowałam sałatkę.
Zielony makaron orkiszowy z algami bardzo dobrze komponuje się z sałatką.
Spirulina (alga morska) bardzo podnosi walory zdrowotne dania, gdyż zawiera wiele witamin.
Posiada bardzo duże ilości magnezu i B-karoten.


Śledziowe makaroni.



  • 100 g makaronu orkiszowego z algami
  • pół sałaty lodowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g filetów śledziowych korzennych w oleju
  • pęczek koperku
  • pieprz cytrynowy



Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Możesz go połamać przed ugotowaniem na krótsze kawałki.
Filety śledziowe odsącz z oleju, pokrój w cieniutkie paseczki.
 Sałatę pokrój drobno (zostaw kilka listków do dekoracji) . Posiekaj koperek  (zostaw kilka gałązek do dekoracji).
Z miodu, soku z cytryny i kilku łyżek oleju z śledzi przygotuj sos.









Wymieszaj makaron z śledziem, sałatą i koperkiem. Polej sosem i wymieszaj.


Podawaj sałatkę w miseczkach udekorowaną gałązkami koperku i posypaną pieprzem cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz