Przekonałam się o tym przygotowując koreczki śledziowe z gruszką marynowaną.
Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Śledzik z gruszką marynowaną.
- 4 połówki gruszek marynowanych
- 4 płaty śledzia w oleju
- 24 goździki
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy extra Ver.
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
- pieprz cytrynowy i koperek do dekoracji
- pieprz cytrynowy
Płaty śledziowe odsącz z oleju i przekrój je wzdłuż.
Gruszki pokrój w ćwiartki.
Odsącz je z marynaty
Połącz starty imbir z miodem, sokiem z cytryny, dwoma łyżkami oliwy- dopraw do smaku szczyptą soli. Każdy kawałek gruszki zawiń paskiem śledzia. Zepnij goździkami.
Ułóż koreczki na talerzach, polej je sosem imbirowym, posyp obficie pieprzem cytrynowym. Udekoruj gałązkami kopru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz