31 grudnia 2011

Śledzik z gruszką marynowaną.

Marynaty z naszej piwniczki idealnie pasują do śledzia.
Przekonałam się o tym przygotowując koreczki śledziowe z gruszką marynowaną.
Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.


Śledzik z gruszką marynowaną.


  • 4 połówki gruszek marynowanych
  • 4 płaty śledzia w oleju
  • 24 goździki
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra  Ver.
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz cytrynowy i koperek do dekoracji
  • pieprz cytrynowy

Płaty śledziowe odsącz z oleju i przekrój je wzdłuż.




 Gruszki pokrój w ćwiartki.
Odsącz je z marynaty







Połącz starty imbir z miodem, sokiem z cytryny, dwoma łyżkami oliwy- dopraw do smaku szczyptą soli. Każdy kawałek gruszki zawiń paskiem śledzia. Zepnij goździkami.


Ułóż koreczki na talerzach, polej je sosem imbirowym, posyp obficie pieprzem cytrynowym. Udekoruj gałązkami kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz