Pieczeń z wędzoną śliwką i jałowcem
- 1 kg wieprzowej szynki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 10 dag wędzonych śliwek
- 50 ml jałowcówki
- 2 jaja
- sól i pieprz czarny do smaku
- masło sklarowane do wysmarowania formy
Dzień wcześniej zalej pokrojone śliwki jałowcówką.
Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dopraw je solą i pieprzem.
Ziarna jałowca utłucz w moździerzu, dodaj do mięsa.
Dodaj śliwki z jałowcówką - wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Dodaj do mięsa bułkę tartą, jaja i wymieszaj dokładnie, przełóż do wysmarowanej masłem foremki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st.C.
Piecz około 45 minut w zależności od kształtu formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz