Ostatnio upiekłam roladki ze schabu. Były bardzo smaczne, więc można by je powtórzyć na święta.
- 1 kg schabu
- 25 dag boczku wędzonego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- sól, pieprz biały do smaku
- 1/2 szklanki białego wina
- masło sklarowane
- bulion do podlania
Mięso oczyść z błon. Wykrój z mięsa ładne plastry. Rozbij je delikatnie, posól, popieprz.
Skrawki mięsa zmiel razem z boczkiem i cebulą. Dopraw farsz pieprzem, dodaj żurawinę, paprykę - wymieszaj dokładnie. Formuj roladki nadziewając je farszem. Zepnij je szpilkami.
Przesmaż roladki na sklarowanym maśle ze wszystkich stron. Podlej je winem, gdy alkohol odparuje przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu podlewając bulionem do chwili, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij szpilki.
Sos z pieczenia dodaj do ugotowanej z żurawiną i zasmażonej kapusty kiszonej.
Roladki przełóż na kapustę i poduś jeszcze razem kilka minut.
Podawaj roladki na kiszonej kapuście zasmażanej z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz