14 grudnia 2011

Świąteczny śledź korzenny.

Śledź korzenny to ulubiony przeze mnie śledź. Dziś w świątecznym wydaniu.


Świąteczny śledź korzenny.
 
  • 2 płaty śledziowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1  cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 szklanki oliwy extra
  • szczypta chili
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • pieprzu ziołowego
  • pieprzu  cytrynowego
  • sól do smaku
  • szczypta suszonego imbiru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • listki rukoli

Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Wytnij z nich gwiazdki foremkami do pierników. Resztki wykorzystaj do sałatki śledziowej.
Gwiazdki śledziowe skrop sokiem z połówki cytryny.
Cebulę  pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją na łyżce masła.
Dodaj przyprawy, olej, musztardę.

W słoiczku układaj gwiazdki śledziowe zalewając je przygotowanym sosem korzennym.
Taki słoiczek zostawiamy na dobę, by śledzik się przegryzł.
Jeśli mamy ochotę możemy taki słoiczek śledzi podarować komuś.
Podajemy go z jabłkiem.

Kroimy jabłko na plasterki, z których wycinamy gwiazdki.
Gwiazdki jabłkowe skrop od razu sokiem z cytryny.







 Układaj naprzemiennie na listkach rukoli gwiazdki śledziowe i jabłkowe polewając je sosem.






Jeśli mamy ochotę możemy taki słoiczek śledzi podarować komuś. Wystarczy zakrętkę owinąć flizeliną i zaraz ładniej wygląda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz