Śledź korzenny to ulubiony przeze mnie śledź. Dziś w świątecznym wydaniu.
- 2 płaty śledziowe
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 szklanki oliwy extra
- szczypta chili
- po 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- pieprzu ziołowego
- pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
- szczypta suszonego imbiru
- sok z 1 dużej cytryny
- listki rukoli
Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Wytnij z nich gwiazdki foremkami do pierników. Resztki wykorzystaj do sałatki śledziowej.
Gwiazdki śledziowe skrop sokiem z połówki cytryny.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją na łyżce masła.
Dodaj przyprawy, olej, musztardę.
W słoiczku układaj gwiazdki śledziowe zalewając je przygotowanym sosem korzennym.
Taki słoiczek zostawiamy na dobę, by śledzik się przegryzł.
Jeśli mamy ochotę możemy taki słoiczek śledzi podarować komuś.
Podajemy go z jabłkiem.
Kroimy jabłko na plasterki, z których wycinamy gwiazdki.
Gwiazdki jabłkowe skrop od razu sokiem z cytryny.
Układaj naprzemiennie na listkach rukoli gwiazdki śledziowe i jabłkowe polewając je sosem.
Jeśli mamy ochotę możemy taki słoiczek śledzi podarować komuś. Wystarczy zakrętkę owinąć flizeliną i zaraz ładniej wygląda.
Wytnij z nich gwiazdki foremkami do pierników. Resztki wykorzystaj do sałatki śledziowej.
Gwiazdki śledziowe skrop sokiem z połówki cytryny.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją na łyżce masła.
Dodaj przyprawy, olej, musztardę.
W słoiczku układaj gwiazdki śledziowe zalewając je przygotowanym sosem korzennym.
Taki słoiczek zostawiamy na dobę, by śledzik się przegryzł.
Jeśli mamy ochotę możemy taki słoiczek śledzi podarować komuś.
Podajemy go z jabłkiem.
Kroimy jabłko na plasterki, z których wycinamy gwiazdki.
Gwiazdki jabłkowe skrop od razu sokiem z cytryny.
Układaj naprzemiennie na listkach rukoli gwiazdki śledziowe i jabłkowe polewając je sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz