19 grudnia 2011

Golonko w galarecie.

Golonko w galarecie to ulubiona wędlina mojego męża.
Ładnie można ją kroić w plastry. Nie jest zbyt tłusta, gdyż bazą jest samo mięso bez skóry i kości.


Golonko w galarecie.


  • 1/2 kg mięsa z golonki (bez skóry i kości)
  • włoszczyzna solona (lub inna)
  • żelatyna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • kilka liści laurowych
  • kilka  ziaren ziela angielskiego
  • pietruszka i lubczyk suszony (po pół łyżeczki)





Mięso zalej wrzątkiem, dodaj włoszczyznę, cebulę,czosnek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Ugotuj mięso na bardzo małym ogniu. Wyjmij mięso, przecedź wywar, dodaj pietruszkę i lubczyk - dopraw ostatecznie solą i pieprzem (powinien być pikantny). Wywar wymieszaj z żelatyną wg wskazówek na opakowaniu stosując górną granicę, gdyż galaretka powinna być mocna.

 Mięso porwij na kawałki, umieść w silikonowej foremce i zalej galaretą - wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz