Ładnie można ją kroić w plastry. Nie jest zbyt tłusta, gdyż bazą jest samo mięso bez skóry i kości.
Golonko w galarecie.
- 1/2 kg mięsa z golonki (bez skóry i kości)
- włoszczyzna solona (lub inna)
- żelatyna
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny do smaku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pietruszka i lubczyk suszony (po pół łyżeczki)
Mięso zalej wrzątkiem, dodaj włoszczyznę, cebulę,czosnek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Ugotuj mięso na bardzo małym ogniu. Wyjmij mięso, przecedź wywar, dodaj pietruszkę i lubczyk - dopraw ostatecznie solą i pieprzem (powinien być pikantny). Wywar wymieszaj z żelatyną wg wskazówek na opakowaniu stosując górną granicę, gdyż galaretka powinna być mocna.
Mięso porwij na kawałki, umieść w silikonowej foremce i zalej galaretą - wstaw do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz