Paszteciki orzechowe.
- 350 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g wątróbek drobiowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów włoskich do dekoracji
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny,
- pieprz ziołowy do smaku
- bulion do podlania
- masło sklarowane do wysmarowania formy
Mięso i boczek pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni najpierw boczek.
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną bulionu i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj oczyszczoną z błon wątróbkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dodaj orzechy mielone i startą bułkę,dopraw przyprawami.
Dodaj żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta podlej ją delikatnie sosem z duszenia mięsa.
Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj. Układaj podłużne paski masy pasztetowej na wysmarowanej masłem formie, dekoruj je orzechami
Piecz w temp 180stopni C przez około 20 minut w zależności od wielkości pasztecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz