O dobroczynnym działaniu imbiru nie chcę teraz mówić . Dla mnie taka kompozycja smaków
jest trafiona.
Śledzik imbirowo-morelowy.
- 5 płatów śledziowych
- 12 suszonych moreli
- 400ml kwaśnej śmietanki lub jogurtu
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1kawałek świeżego imbiru (ok. 4cm)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- szczypta chili
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Z jednego płata wytnij dekorację foremkami do pierników w dowolnym kształcie.
Resztę śledzi posiekaj drobno. Posiekaj obrany imbir oraz morele, zostawiając kilka do dekoracji.
Do miski wsyp śledzie, imbir, wlej śmietankę lub jogurt, miód. Dodaj musztardę francuską - wymieszaj.
Dopraw przyprawami do smaku.
Nakładaj sałatkę do miseczek, udekoruj wycinankami z śledzia,
paseczkami moreli i odrobiną pieprzu cytrynowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz