14 grudnia 2011

Śledzik imbirowo-morelowy.

Taki śledzik polecam tym, którzy lubią imbir.
O dobroczynnym działaniu imbiru nie chcę teraz mówić . Dla mnie taka kompozycja smaków
jest trafiona.

Śledzik imbirowo-morelowy.
  • 5 płatów śledziowych
  •  12 suszonych moreli
  • 400ml kwaśnej śmietanki lub jogurtu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1kawałek świeżego imbiru (ok. 4cm)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz  cytrynowy  do smaku


Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
 Z jednego płata wytnij dekorację foremkami do pierników w dowolnym kształcie.
 Resztę   śledzi posiekaj drobno. Posiekaj obrany imbir oraz morele, zostawiając kilka do dekoracji.
Do miski wsyp śledzie, imbir, wlej śmietankę lub jogurt, miód. Dodaj musztardę francuską - wymieszaj.
Dopraw przyprawami do smaku.


Nakładaj sałatkę do miseczek, udekoruj wycinankami z śledzia,
 paseczkami moreli i odrobiną pieprzu cytrynowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz